KİREÇLENME KÖKTEN TEDAVİ EDİLİYOR.

  • Prof.Dr Işık Akgün ve ekibi Türkiye’de bir ilke imza attı. İlk kez kıkırdak tedavisinde kök hücreyi kullanmaya başladı. 1.5 ayda dokuz kişiyi sağlığına kavuşturdu. Akgün bugüne kadar çok çeşitli kıkırdak tedavi yöntemlerinin denendiğine işaret ederek ; “Tedavi yöntemlerinin hepsi belirli düzeylerde kıkırdak etkili yöntemler olarak kullanıldı. Ancak sonuçta oluşan kıkırdak maalesef orijinal kıkırdak gibi olmadı ve bir süre sonra bozulmaya başladı. Yeni arayışlar içine girildi. Bunlardan bir tanesi de hücre üretimi oldu. 1994’te İsveçli bir doktor tarafından kişilere özel kültürler oluşturuldu. Sağlam kıkırdaktan yarım santimetrelik bir parça alındı. Laboratuarda izole edilen kıkırdak hücreleri çoğaltılmaya başladı. Bu hücreler cerrahi girişimle kıkırdağın problemli olan yerine konuldu.” Türkiye’de ilk defa kök hücre ile kireçlenmeye son verecek yöntemi kullanmaya başladı.


    Prof.Dr.Akgün ilk olarak İsveç’teki gibi kıkırdak hücresi olan kondrosit kültür oluşturulması için çalıştıklarını ifade ederek şu noktalara değindi ;”Hastalardan biyopsi ile aldığımız kıkırdakları laboratuvara gönderdik. Burada 3 ila 5 hafta içerisinde hücreler üretildi. 72 saat içerisinde hastaya uygulandı. Kıkırdağın olmadığı bölgeye bu skafoldu uyguluyoruz. Uygulamada bazen dikiş koyuyoruz bazen yapıştırıcı koyuyoruz. Sonra 6-8 hafta hareketleri serbest bırakarak basmama ya da destekli basma ile hastayı izliyoruz. Burada orijinal kıkırdak hücreleri ile vücuttaki orijinal kıkırdağa yakın kıkırdak oluşuyor.

    Akgün yöntemin bugüne kadar 9 hastaya uygulandığını ifade ederek kök hücre yöntemini 15-45 yaş arasındaki kişilere ve 2 santimetrakarelik eksikliklerde uyguladıklarını bildirdi.


ARTIK PROTEZ AMELİYATLARI AZ YAPILACAK

  • Prof.Dr.Işık Akgün kök hücre ile tedavi yönteminin çok önemli bir aşama olduğunu belirterek “Artık diğer yöntemlerle tedavi edilemez denilen halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalığı da tedavi edebileceğiz. Yani sizin dizleriniz tam deforme olmadı ise O şeklinde açılmadı ise çok gecikmediyseniz başlangıç veya orta dönemde kalçaya veya ayak bileğine mezankimal hücreler verilerek tedavi edilebilecek. Yani artık çok ciddi protez ameliyatları ileri dönemde daha az yapılmaya başlayacak, belki de yapılmayacak.”



ÇOCUĞUN SIRT ÇANTASI EN ÇOK 2 KİLO OLMALI

  • Prof.Dr.Işık Akgün çocukların ağrı çekmemesi için neler yapılması gerektiğini anlattı: ‘’Çanta taşımak klasiktir ama çocuklardaki ağrının en büyük nedenidir. Çocuğunuza okul için el çantası aldıysanız bu en büyük hatalardan birini yaptığınız anlamına gelir.El çantası kullanan bir çocuk ister istemez tek tarafına doğru eğilir. Kendisinde buna bağlı olarak bel ve boyun eğrilikleri oluşabilir ve ağrı ortaya çıkabilir. Ne yapabilirimki diyen ailelere önerim çocuklara sırt çantası alarak bu sorunu çözmeleridir. Sırt çantası kullanıldığında yük ağırlık merkezi tarafından eşit olarak vücuda biner. Vücut balansı bozulmaz ancak bu çantaların aşırı derecede doldurulması ve çocuğun bu ağırlığı taşırken ağırlık merkezini öne doğru vermesi halinde de yoğun ağrılar oluşabilir. Ağır olacak çantalar kol boyunda çekilebilir çantalardır. Ama hiçbir çocuk bunları kullanmıyor. Sırt çantası kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Şunu unutmayın: Çocuğun kilosuna göre ağırlık taşıması sözkonusu değildir. Erişkinlerde bile elde taşınacak çantanın ağırlığının 2 kiloyu geçmemesi gerekir.Benim çocuğum kuvvetlidir her çantayı taşır diye bir yanılgıya düşmeyin. Çocukların az kilo taşımaları gerekir. Yumuşak büyüme noktaları çok fazla etkilenir. Bu yüzden el çantasının 2 kiloyu geçmemesi lazım. Ayrıca veliler ben çocuğumun okul çantasını taşırım da demesinler. Bu da doğru değildir. 3 kiloyu aşan okul çantaları size bile zarar verebilir.



ÇOCUKLARINIZIN AYAKLARINA BAKIN

  • Düz tabanlık ayak ve baldır ağrılarına neden olan en önemli faktördür. Düz taban çocuklar normal biyomekanik olarak ayaklarını kullanamadığından yere yanlış basarlar ve dinlenme haline geçtikleri ya da yoruldukları anlarda ağrı duyarlar. Aile olarak bunu sizin anlamanız zordur. Bu yüzden mutlaka doktora gidin. Bazı aileler çocuklarını spor hocalarının ikazı ile doktora götürürler. Koşma sırasında yaşıtlarından geri kalma ve koşma şeklindeki farklılık dikkat çeken belirtilerdendir. Böyle bir durumda gelen çocuğa tabanlık verildiğinde bu ağrılar hızlı bir şekilde geçer. Bu sayede koşma şekilleri düzelir ve performansları gittikçe düzelir.


Videolar



ONLİNE RANDEVU TALEBİ