Sigara, kemik kırılması, yara iyileşmesi ve osteoporoz için risk faktörüdür. Sigara İçmeyin!

Admin

| 6.10.2013 |

Sigara ortopedi de kemik sağlığını olumsuz etkiler. Kaç yaşında olursanız olun sigaranın kemik sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi göz ardı edilemez. Ve birçok insan sigaranın kemik sağlığı üzerine bu olumsuz etkinin farkında değildir.

Çocukluktan 30 yaşına kadar kemik yoğunluğu inşa etmek için en önemli zamandır. Eğer bir ergen sigara içiyorsa bu durumda maksimum gerekli olan kemik kütlesi yeterli miktarda gelişmeyecektir. Sigara içmeyenlere gore daha küçük bir iskelet yapısına ve kemik kütlesine sahip olacaklardır

Sigara içmek 40'lı ve 50'li yaşlarda kemik sağlığını etkilemeye devam eder. Özellikle bu yaşlardaki kadınlarda kemik için çok gerekli olan östrojen miktarı azalmaya başlar. Eğer sigara içiyorsanız kemik kayıbı daha da hızlanır ve komplikasyonlar gelişmeye başlar.

Günümüzde birçok insan sigara kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir. Gerçekten de çalışmalar sigara içen insanların içmeyenlere oranla 7-10 yıl daha az yaşadıklarını göstermektedir.

Sigara kalp, solunum yolu hastalıkları ve birçok kanser türü ile sıkça ilişkilidir. Birçok insan sigara içmenin kemik ve eklemler üzerindeki ciddi negative etkilerinin farkında değildir.

Vücuttaki her doku sigara içilmesinden etkilenir. Fakat bu etkilerin birçoğu geri dönüşümlüdür. Sigara içmeyi bırakarak ya da mümkün olduğunca azaltarak risklerinizi  azaltabilirsiniz.  Sigarayı bırakmak aynı zamanda vücudunuzun normal sağlıklı fonksiyonlarını geri kazanmasına da yardımcı olur.

Sigara İçmenin Kas-iskelet Sistemi Üzerine Etkisi

Bilimsel olarak yapılan çalışmalarla sigaranın kas iskelet sistemi üzerindeki etkilerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

* Sigara içmek osteoporoz gelişim riskinizi artırır. Kemiğin güşsüz olması kırılmalara sebebiyet verir. Sigara içen yetişkinlerde sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 30%-40% daha fazla kalça kırılması görülmektedir.

- Klinik çalışmalar göstermiştir ki sigara vücuttaki birçok dokuya yaptığı gibi kemiklere giden kan akımını da yavaşlatır.

- Sigaradaki nikotin kemik yapımını sağlayan hücrelerin (Osteoblastlar) üretimini yavaşlatır. Böylelikle bu hücreler daha az kemik üretir.

- Sigara beslenmeyle alınan kalsiyum emiliini azaltır. Kalsiyum kemik mineralizasyonu için gereklidir. Daha düşük kemik minerali ile sigara içenlerde kemiklerde kırılma gelişir. (Osteoporoz)

- Sigara  östrojen seviyelerini hızla düşürür. Östrojen kadınlarda ve erkeklerde güçlü bir iskelet yapısı için çok önemlidir.


* Sigara dokuları etkileyerek kas iskelet sistemindeki bazı yaralanma ve hastalık riskini de arttırır.

- Sigara içenler bursit ve tendinit gibi durumlarda sigara içmeyenlere oranla 1.5 kat daha fazla iyileşmede zorlanmaktadırlar.

- Sigara içenler burkulma ve kırılma gibi travmatik yaralanmalarda daha fazla acı çekerler.

- Sigara içmek romatoid artrit ve bel ağrısı için yüksek bir risktir.


* Sigara kırık ve yara iyileşmesi üzerinde zararlı bir etkisi vardır. Sigara içenlerde kırıkların iyileşmesi Nikotinin kemik üreten hücrelerin üretimi  üzerine olumsuz etkisi nedeniyle zaman alır.

     - Sigara içenler içmeyenlere oranla ameliyat sonrasında komplikasyon gelişme riskine daha fazla sahiptir. Örneğin geç yara iyileşmesi, infeksiyon görülme ya da ameliyat sonuçlarının istenilen düzeyde cevap alınamama gibi  durumlar olabilir. 

Bu durum dokulara kan akımının yavaşlaması ve yeterli olamaması ile ilişkildir.


* Sigara içmek atletik performans üzerine de olumsuz etkiye sahiptir. Çünkü sigara akciğer gelişimini ve fonksiyonlarını yavaşlatır. Bu nedenle spor esnasında kaslar için gerekli olan oksijen daha az sağlanmış olur. Sigara içenler içmeyenlere oranla 3 kat daha fazla nefes darlığı çekerler. Bu nedenle sigara içen birisi sigara içmeyen kadar hızlı yürüyemez ve koşamaz.


* Sigara içmek sizi zayıflatır bu nedenle kemik  kırılmaları için daha fazla risk taşırsınız.  Nikotinin beyine gönderdiği sinyallerle daha az yemek yeme isteği uyandırılmış olur. Bu durumda vücut için gerekli olan beslenme yeterli düzeyde sağlanamaz. Genel sağlık için iyi bir vücut ağırlığına sahip olmak önemlidir.