Ofisinizi "Ağrı Kesici" Gibi Düzenlemenin Reçetesi

  • Masa başında çalışmak, günün birinde dayanılmaz ağrılar çekmenize neden olabilir. Prof. Dr. Işık Akgün ofisinizde ve duruşunuzda yapacağınız basit değişikliklerle, hayatınızı karartan ağrılardan nasıl kurtulabileceğinizi anlattı...

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Akgün, odfis ortamının yol açabileceği olası ağrılardan korunmanın yollarını anlattı:

    Kendine ergonomik düzen kurmayan herkes bir gün ağrı ile karşılaşacaktır. Örneğin kucağınızda ya da yatarak laptop'la çalışmak çok yanlıştır. Laptop kucağınızdaysa ya da alçak bir masadaysa ya da monitör göz hizasında değilse pozisyonunuz hatalı demektir. Masada yan oturmak da ergonomik değildir. Belli bir süre sonra yorgunluk yapar ve ağrı oluşmasına neden olur. Hatta sizi 15 dakika bile bilgisayar başında kalamyacak hale bile getirebilir.

    Ergonomi Çok Önemli!

    Doğru sandalye ve masa seçiminden sonra yapacağınız en önemli şey çalışma pozisyonunuz fizyolojik olmasıdır. Bunun için kullanacağınız monitörün göz hizasında , klavyenin ise tam önünüzde olması gerekiyor. Monitör bir tarafta, klavye bir tarafta vücudu döndürerek aynı pozisyonda çalışmak ağrıyı davet edecektir.

    Genelde ofislerde bu ergonomiye uyan son derece az insan görüyorum. Bize sırt ve boyun ağrısı şikayetiyle gelenlerin çoğunun masa başında ergonomik olmayan pozisyonlarda çalıştıklarını görüyorum.

    Uzun süre böyle hatalı şekillerde çalışmak, boyun ve belde yanlış noktalarda yüklenmelerolmasına yol açıyor. Buna bağlı olarakta belli bir süre sonra kişide kalıcı ağrıya neden olan bel ve boyun fıtıkları oluşuyor. Mevcut olan fıtıklar artıyor ve kişiyi çok rahatsız eden bir hal alıyor.

    Önce Sandalye Seçin

    Peki bu durumda neler yapmak gerekiyor? Öncelikle çalışma ortamınızı fizyolojik vücut dizaynına göre şekillendirmeniz lazım. Üzerinize oturacağınız sandalye belli bir diklikte, beli destekleyen yükseklikte, dizlerinizin ve kalçanızın 90 dereceden daha fazla bükülmesini sağlayan şekilde olmalıdır.

    Yani öncelikle masa başında oturacağınız sandalyeyi ayarlamakla işe başlamalısınız. Sandalye dik olmalı yatık olmamalı. Mutlaka bel bölgesini desteklemeli. Diz bölgesine kadar mümkün olduğunca bacaklarınızı destekler konumda olmalı. Oturacağınız bölüm dizinize kadar gelmeli ki size kuvvet harcatıp yorgunluk yapmasın. Mutlaka bele destek olmalı.

    Ayrıca, çalışma masanız size, 90 derece kullanma imkanı sunmalıdır. Yane ne çok yüksek, ne de alçak olmalıdır. Tamamen kişinin kollarına destek olacak bir nitelikte taşımalıdır. Bu nedenle çalışma masanızı seçmeden önce almayı düşündüğünüz masanın başında dik bir şekilde oturun ve dirseklerinizi 90 dereceye denk gelecek bir yükseklikte ayarlayın. Unutmayın, masa ne çok yüksek ne de çok alçak!

    Camı Arkanıza Alın

    Ofis ışıklandırmasıda çok öenmlidir. Işığın ağrı üzerine pek etkisi yoktur ama yine de vücudunuza ışığın geldiği yöne göre şekil vermenizde yarar var.

    Işığın yönü ve düzeni, şekil bozukluğuna bağlı ağrılar yaratır. Işık yanlış yerden geliyorsa siz ışığı alabilmek için vücudunuza değişik pozisyonlar vermek zorunda kalırsınız ve fark etmeden ağrıya yakalanırsınız

    Işık indirekt olarak gelmeli ve kesinlikle sizin çalışma ortamınıza direkt yansımamalıdır. Öte yandan vücudunuzda gelen ışığı kesmemelidir. Daha çok yukardan olan ışığı tercih edin. Ayrıca kullandığınız ışıklandırmalar da gün ışığı rengi olsun. Tedavi merkezlerinde tercih edilen aydınlatma da gün ışığı aydınlatmasıdır.

    Bu arada; eğer ofisinizde cam varsa, cama karşı çalışmayın.Camı yanınıza ya da arkanıza alırsanız çok daha rahat edersiniz.

    Sabah

Videolar

ONLİNE RANDEVU TALEBİ