Ortopedi yaralanmalarından nasıl korunabilirsiniz?

Admin

| 30.06.2013 |


Yazın başlaması ile birlikte bazı ortopedi yaralanmalarında ciddi artış olur. İşte size aşağıda ençok karşılaşılan yaz ayı yaralanmalardan örnekler ve korunma yöntemleri:

  • Boyun yaralanmaları: Yüzmeye bağlı olarak yazın görülme sıklığı en çok artan ortopedik yaralanmalardır. Özellikle şiddetli boyun hasarları  felce kadar gidebilecek sonuçlar oluşturması nedeniyle endişe vermektedir. Sığ sulara dalan insanlar boyunlarını havuzun, gölün vb..dibine çarpabilirler. Bu durumda servikal spinal korda (boyun omuriliği), onu cevreleyen bağ dokuya ve kemiklere  belirgin artan  bir güç uygulanmış olur. Eğer bu çarpma çok şiddetli ise maalesef felç ile bu durum sonlanabilir.  Boyun yaralanmasına maruz kaldığını düşündüğünüz bir kişinin hareketlerini minimize etmek çok önemlidir. Acilen bu kişi sudan en az hareket ettirilerek çıkarılmalı ve hemen 112 acil yardım için aranmalıdır. Bazen hastanın yardım için taşınması esnasında oluşacak ikincil yaralanmalar daha hasarlı olabilmektedir.

Bu nedenle çocuklarınıza ve arkadaşlarınıza  gerçek derinliğini bilmedikleri sulara balıklama dalmaktan kaçınmalarını söylemeyi unutmayın.

  • El bileği kırıkları : Yazın başlaması ve okulların kapanması ile birlikte özellikle çocuklarda bisiklete binmek ve kaykay kullanmak gibi aktivitelerde artış olmaktadır.  Maalesef bu artış belirgin sayıda el kırılmalarını da beraberinde getirmektedir. Bu durum, genellikle hareket eden bisikletin ya da kaykayın düşmesi durumunda bunu engellemek için ellerle uygulanan korunma ve düşmeyi önleme amaçlı ellere ekstra güç uygulama sonucunda olmaktadır. Bu durumda bilekler üzerine gelen ekstra güç kırılmalara neden olmaktadır. Bu yaralanmalardan kurtulmanın en iyi yolu, roller skates, kay kay gibi aletleri kullanacakları zaman, çocuklarımıza bilek atelleri ya da korunaklı bileklikler kullandırmaktır.  Tabii ki her zaman bu bileklikleri kullanmak pratik bir yöntem olmayabilir. Bu nedenle anne babalar, çocukları ile bisiklet kullanma gibi kazalara risk oluşturan durumları vurgulamalıdırlar.
  • Golfçü dirseği : Ülkemizde çok yaygın bir spor olmasada  yazın güzel havalar ile birlikte bu alana gönül vermiş kadar golfçüler kendilerini hemen yeşilin doğanın içindeki golf sahalarında bulurlar. Ister golf sahalarında isterseniz tatil köylerindeki mini sahalarda golf oynayın bazı yanlış kol hareketleri maalesef  dirseklerde ciddi ağrı artışı ile sonuçlanabilmektedir. Özellikle bu durumlar dirsekleri zorlayacak şekilde  farklı dirençli alanlara (bir engel ya da kuma karşı bir tee den vurma gibi..) karşı tekrarlanan swinglerden kaynaklanır. Bu hareketler dirsek etrafındaki kaslarda küçük    yırtıklar meydana getirir. Çok nadiren cerrahi müdahale gerektiren bu durum, genellikle dinlenme antiinlamatuar ilaç tedavisi ve buz uygulaması ile düzenlenebilir. İlave olarak ön kol kaslarının güçlendirilmesi bu yaralanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.