Osteoporoz (Kemik Erimesi) Belirti ve Tedaviler

Admin

| 18.03.2013 |

Osteoporoz ya da Kemik erimesinin ne yazık ki erken belirtisi yoktur. Hastanın ilk hissettigi kemik kırılmasına bağlı olan ağrılardır. En sık görülen kırıklar omurlarda meydana gelmekle beraber, en korkulan ise proksimal femur kırıklarıdır. Osteoporoza bağlı kırık gelişen hastalarda, kırık sonrası 1 yıl içerisinde ölüm ve başka kırıklara yakalanma riski artmaktadır. Kemik erimesine yakalanmiş olan bir kişide şu belirtiler göze çarpabilir:  Giderek artan kamburluk, vucut uzunluğunun 4 cm den daha fazla kısalması, belin yanlarında oluşan tipik deri kırışıklıkları. Osteoporoza bağlı kemik kırıklarının olma riski yaş ve cinsiyet ile doğru orantılıdır. Yaklaşık her 10 senede kırık riski kendini ikiye katlamaktadır. Bir bayan ise kendiyle aynı yaştaki ve aynı kemik değerlerine sahip bir baya göre bu hastalığa 2 kat daha fazla yakalanma oranına sahiptir.

Kemik erimesi taraması belli bir yaştan sonra ya da belli risk faktörlerine sahip olunduğu sürece rutin olarak gerçekleştirilmelidir. Ancak bu sayede ileride oluşabilecek ve yaşam kalitesiyle, yaşam süresini etkileyebilecek bir kırık engellenebilir. Osteoporoz teşhisinde anamnez, fiziksel muayene dışında kan değerleri ve osteodansitometri ile kemik mineral yogunluk ölçümü çok önemli bir yere sahiptir.

Tedavi osteoporoza bağlı kırığı bulunan, osteodansitometri ölçümünde  elde edilen -2,0´in altında sonucu bulunan veya yukarıda bahsettiğimiz risk faktörerinden birine sahip olup osteodansimetri skoru -1,5´in altinda olan hastalarda uygulanmaktadır. Terapinin ana bölümü sigara, alkol ve hareketsizlikten uzak durmak ve kalsiyum ile vitamin D alimindan oluşmaktadır. Bunun dışında bifosfonatlar, sodyumflorit, parathormon, raloxifen vb. ilaçlar ana  bölüme ek olarak osteoporoza sebep olan faktöre göre tedaviyi şekillendirmektedir.